Ljusterapilampor

Syftet med att använda ljusterapilampor är för att försöka efterlikna det solljus som vi får så lite av under vinterhalvåret. Dagsljuset har stor påverkan på hur vi mår och vår känsla av vakenhet och trötthet. Detta tros ha med halten av melatonin att göra, där kroppens produktion avtar eller helt slutar när vi utsätts för solljus. Istället är det produktion av serotonin som ökar med ljuset.

Populära ljusterapilampor

 • Philips E27 150W infraröd reflektorlampa PAR38

  Philips E27 150W infraröd reflektorlampa PAR38
  E27 150W infraröd reflektorlampa PAR38 - Märke Philips Philips infraröd lampa för användning i badrum och liknande. Denna specialljuskälla passar inte bara perfekt för lokal värmebehandling för lindring av muskelsmärta utan kan också behandla reumatismbesvär. Denna typ av värmebehandling kan användas för olika typer av smärtor som t.ex. sportskador och icke-infekterade sår och sörjer för snabb och effektiv smärtlindring.
 • Beurer Värmelampa infraröd

  Beurer Värmelampa infraröd
  Värmelampa med infrarött ljus. Ökar blodcirkulationen i den bestrålade delen av huden genom att värme tillförs på djupet i vävnaden. Fungerar både avslappnande och lindrande på ömmande rygg eller nacke. Kan även användas vid ansikts- och skönhetsvård
 • Infraröd värmelampa 150 W

  Infraröd värmelampa 150 W
  Värmelampa (PAR38) med infrarött ljus. Effekt: 150 W. Sockel: E27. Passar med 48351.
 • Innolux Valovoima terapi-bordslampa LED

  Innolux Valovoima terapi-bordslampa LED
  Dimbar LED-terapilampa Valovoima för mer välbefinnande Vid första anblicken ser LED-bordlampan Valovoima ut som en vanlig skrivbordslampa eller bordslampa. Men det är mycket mer än så, för den kan också användas som en terapilampa. Denna typ av ljusterapi används för säsongsbetonade sinnesstämningar, t.ex. den typiska vinterdepressionen i områden där det saknas dagsljus på vintern. Utan tillräckligt med dagsljus förändras hormonproduktionen och symtom som trötthet, sömnstörningar och orkeslöshet kan uppstå. Om du regelbundet använder ett ljus som Valovoima kan dessa symptom lindras. Du behöver inte titta direkt in i ljuset, det räcker också om ljuset faller på sidan av ansiktet. Det viktiga är att ljusstrålarna når receptorerna i ögat. På så sätt kan du till exempel äta, läsa eller arbeta. Bordslampans armaturhuvud kan justeras så att ljuset kan riktas i önskad riktning. Tack vare den integrerade dimmern kan Valovoima också användas som en vanlig bordslampa, eftersom den med mindre starkt ljus helt enkelt är en extra ljuskälla för accent- och områdesbelysning. LED-bordslampan Valovoima är en produkt från den finska designlampstillverkaren Innolux.

Fler tips på ljusterapilampor

 • Wagner Life Stämningsfull saltlampa ROCK 7 - 10 kg

  Wagner Life Stämningsfull saltlampa ROCK 7 - 10 kg
  Naturlig saltlampa Rock i mjukt orange Var och en av dessa imponerande saltlampor är unik i sin form och färgnyans. Lampan är en naturlig kristalliserad saltsten och därför är det inte förvånande att den har en lugnande effekt på sin omgivning. Det gör den perfekt för terapirum och wellnessområden. Tack vare det varma, orangefärgade ljuset kan den också utveckla sin fulla kraft i sovrummet eller barnrummet.
 • Beurer Infraröd lampa 300 watt IL 60

  Beurer Infraröd lampa 300 watt IL 60
  Beurer IL 60: Lugnande värme vid förkylning och muskelspänningar.Den infraröda värmeradiatorn IL 60 från Beurer är idealisk för att mildra förkylningar och muskelspänningar. Den har en steglöst&hellip:
 • Beurer - TL 41 Touch - snabb leverans

  Beurer - TL 41 Touch - snabb leverans
  Beurer - TL 41 Touch - snabb leverans
 • Beurer - TL 70 - snabb leverans

  Beurer - TL 70 - snabb leverans
  Beurer - TL 70 - snabb leverans
 • Beurer Ljusterapi TL30

  Beurer Ljusterapi TL30
  Supertunn ljusterapiskä:rm på: 10 000 lux.- Smart flexibelt fä:ste. - Flimmer och UV fri LED teknik. - Praktisk vä:ska ingå:r.- 24 x 16 x 2,5 cm.- AC adapter ingå:r.
 • Philips - HF3503/01 - snabb leverans

  Philips - HF3503/01 - snabb leverans
  Philips - HF3503/01 - snabb leverans
 • BEURER - Wake up ligh WL50 - snabb leverans

  BEURER - Wake up ligh WL50 - snabb leverans
  BEURER - Wake up ligh WL50 - snabb leverans
 • Beurer Bright Light TL 20

  Beurer Bright Light TL 20
  Fö:r anvä:ndning om du har ljusberoende symtom under vintermå:naderna som t.ex. trö:tthet och brist på: energi. Kompakt design, perfekt fö:r skrivbordet. Simulering av solljus:&hellip:
 • Beurer Infraröd lampa 150 watt IL 21

  Beurer Infraröd lampa 150 watt IL 21
  För användning vid förkylning, spänningar, muskelsmärta, m.mJusterbar skärm med 5 lutningspositioner. 150 watt effekt. Det totala spektrumet av våglängden är 500 nm till 2500 nm.För intervallet&hellip:
 • Beurer - TL 50 - snabb leverans

  Beurer - TL 50 - snabb leverans
  Beurer - TL 50 - snabb leverans
 • Beurer - TL 100

  Beurer - TL 100
  Beurer - TL 100
 • Innolux - Tubo. vit - snabb leverans

  Innolux - Tubo. vit - snabb leverans
  Innolux - Tubo. vit - snabb leverans
 • Beurer - TL 45 - snabb leverans

  Beurer - TL 45 - snabb leverans
  Beurer - TL 45 - snabb leverans
 • Beurer - TL 30 Ljusterapi - snabb leverans

  Beurer - TL 30 Ljusterapi - snabb leverans
  Beurer - TL 30 Ljusterapi - snabb leverans
 • Innolux - Rondo - snabb leverans

  Innolux - Rondo - snabb leverans
  Innolux - Rondo - snabb leverans
 • Rubicson Terapiljus 12000 lux

  Rubicson Terapiljus 12000 lux
  UV-fritt terapiljus från Rubicson som hjälper mot trötthet och brist på energi under vintermånaderna. Anpassa ljuset precis som du vill ha det med justerbar ljusstyrka, färgtemperatur (varmvitt till vitt) samt timerfunktion från 15 till 60 minuter. M
 • Beurer Terapiljus TL70

  Beurer Terapiljus TL70
  För användning om du har ljusberoende symtom under vintermånaderna som t.ex. trötthet och brist på energi. Beurer Terapiljus TL70 består av en stilren, rund ljusplanel som ger ifrån sig ett behagligt, flimmerfritt och UV-fritt ljus. 10 nivåer av ljus
 • Ströme - ljusterapi Energy+ - snabb leverans

  Ströme - ljusterapi Energy+ - snabb leverans
  Ströme - ljusterapi Energy+ - snabb leverans
 • Innolux - Origo - snabb leverans

  Innolux - Origo - snabb leverans
  Innolux - Origo - snabb leverans

Ljusterapilampa hemma

Starkt ljus som belyser kroppen och ögonen är grunden i så kallad ljusterapi. Man kan få ljusterapibehandling i särskilda ljusterapirum på kliniker eller köpa sig en egen ljusterapilampa att ha hemma eller på kontoret. De lampor du hittar på vår sajt har minst 2500 lux och kan användas i ljusterapeutiska syften. En del är av större stationär modell medan andra är små och portabla.

Vanliga frågor om ljusterapilampor

Här kan du läsa och ta del av vanliga frågor vi får om ljusterapilampor och vad vi brukar svara. Vi får mestadels frågor om lamporna med synligt ljus men det finns även lampor för energibehandling med infrarött ljus. Lamporna kallas då ofta för värmelampa med infrarött ljus.

Hur många LUX ska en bra ljusterapilampa ha?

Ljusstyrka (ljusmängd) mäts i enheten LUX och anger hur mycket ljus som kommer ut ur ljuskällan och träffar en yta på ett visst avstånd. En vanlig belysning i hemmet eller på kontor ger ungefär 500 lux medan dagsljus ger mellan 10 000 till 20 000 lux även en molnig dag. Om syftet med din ljusterapi är att efterlikna dagsljuset bör ljusterapilampan klara av att leverera kring 10 000 lux.

Solen skiner genom trädgrenar

När på dygnet är det bäst att använda en lampa för ljusterapi?

Forskning visar att det är på morgonen som vår biologiska klocka kan ställas om/in. Att exponera sig för dagsljus tidigt på morgonkvisten ställer in våra kroppsliga system på att vara vaken och pigg för en ny dag. Detta hänger också ihop med att vi ska bli naturligt trötta när kvällen och natten infaller för att somna lättare.

Ett tips kan vara att du ställer fram din ljusterapilampa på köksbordet medan du äter frukost och dricker ditt morgonkaffe.

Man ska absolut undvika att köra ljusterapi på kvällen eftersom det signalerar till kroppen att en ny dag är på gång. Det kommer att försvåra insomning och kan leda till förvärrade sömnrutiner.

Hur länge ska man sitta framför ljusterapilampan?

Mellan tummen och pekfingret så skulle vi säga att mellan en halvtimme till en timme är en lagom tid att sitta framför en ljusterapilampa. Detta beror såklart en hel del på hur stark lampan är och vilket behov du har. Ser du till att få en lunchpromenad med riktigt dagsljus kanske du inte behöver lika mycket tid framför din lampa på morgonen.

Vad är skillnaden på en ljusterapilampa och en wake up light?

Ljusterapilamporna ger generellt ett mycket starkare ljus än vad gryningslampor (wake up light) ger. Syftet med dessa lampor är ju lite olika men det kan finnas lampmodeller som fungerar bra för båda syftena. Du kan se vår guide om wake-up light (väckarklocka med ljus) här.